Rólunk

Az szövetkezetet 1949. július 16-án alapították. 1952-ben a helyi földművesek beléptek a szövetkezetbe, majd ahogy sok más helyen, itt is 1953-ban sokan ki is léptek. Ennek ellenére a szövetkezetnél maradt a többségi földterület, mintegy 900 ha. 1956-ban azok a gazdák is visszaléptek a JRD-be, akik 1953-ban elhagyták. Az 1974-es éves találkozó óta a nagykaposi szövetkezetbe beleolvadt a nagyszelmenci, a dobóruszkai és a kaposkelecsenyi szövetkezet is.

1991-ben a JRD Veľké Kapušany-t átnevezték Mezőgazdasági Szövetkezetté, majd 1998-ban Nagykaposi Mezőgazdasági Szövetkezetté. A szövetkezet jelenleg 4690 ha mezőgazdasági terület művel, amelyből 2990 ha szántóföld és 1700 ha legelő .

A szövetkezet vastag szemű gabonafélék, elsősorban étkezési búza termelésére specializálódott, amely a vastag szemű gabonafélék több mint 43% -át teszi ki. Egyéb gabonafélék közül a tavaszi árpát és kisebb részben a zabot is termszt. A gabona kukoricát évente körülbelül 350 ha területen termesztik. A piaci érték szempontjából nagy jelentőségű az olajos magvak termesztése, amelyekben a téli repce és kisebb részben a napraforgó és a szójabab dominál. A legelőkből 635 hektárt legeltetnek. Az állattenyésztési igények biztosítása érdekében elengedhetetlen a takarmány termesztése szántóföldeken (szilázs kukorica, hüvelyes-gabona keverékek), valamint a kaszáló területekről a széna termelése.

Az állattenyésztés szarvasmarhákra és sertésekre korlátozódik. Tejtermelésre tartott tehenekkel is foglalkoznak a szövetkezeten belül. A hízó szarvasmarhákat 550-600 kg tömegig hizlalják. Az átlagos napi tejtermelés 4 ezer. liter, nyáron akár 6 ezer. liter. A szlovák foltos fajtát tenyésztik. A szövetkezet sertéstenyésztéssel is foglalkozik. Jelenleg mintegy 280 hízósertést és 50 kocát tesz ki az alapállomány.